2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

Įdomu: populiariausios baimės ir jų simptomai

 
Bijai lėktuvų? Viešųjų pasirodymų? Aukščio? Dar ko nors?
Nesame vieniši dėl savo baimių ir būtent tai verčia žmones gana atlaidžiai žiūrėti į jas. Kai kurie stengiasi paaiškinti jas ir jų atsikratyti, tačiau daugeliui tas paprastai nepavyksta. Tavo dėmesiui pateikiame dešimties populiariausių fobijų sąrašą. Jis sudarytas remiantis „Google“ ir kitų paieškos sistemų duomenimis, tačiau jeigu nesutinki su juo, gali drąsiai prisidėti prie diskusijos komentaruose.

Skrydžių baimė
Statistika teigia, kad skrydžiai lėktuvais yra pats saugiausias kelionės būdas, tačiau nepaisant to ši fobija yra pirmoje vietoje. Galbūt tie reti atvejai, kuomet lėktuvai sudužta ir žūsta žmonės, yra taip plačiai aptarinėjami, kad išpučia skrydžių pavojaus burbulą ir sukelia žmonių sąmonėje aviafobiją. To paties automobilio vairavimo metu susidaro geresnio situacijos kontroliavimo įspūdis nei buvimas lėktuvo salone. Būtent todėl automobilio vairavimo baimė yra žymiai mažiau paplitusi, nors statistiškai tikimybė patekti į avariją keliaujant į oro uostą yra žymiai didesnė. Nors šiuo atveju nereikia atmesti uždarų patalpų baimės (klaustrofobijos) ir aukščio baimės (akrofobijos).
Jeigu esi privestas skraidyti lėktuvais, tačiau jautiesi nejaukiai skrydžio metu, pasistenk abstrahuotis nuo minčių apie savo baimę. Pabendrauk su kaimynu, paskaityk knygą, paklausyk muzikos, pažiūrėk filmą arba užkąsk ko nors. Kraštutiniu atveju galima ir išgerti.
 Viešųjų pasirodymų baimė
Ši fobija yra lengvai suprantama. Tai, ko gero, yra didžiausia visos žmonijos fobija. Net tie žmonės, kurie nuolat yra matomi, nervinasi prieš auditoriją, nepriklausomai nuo to, ar tai dėstytojas, ar politikas. Baimės esmė tame, kad visi žiūri į Tave ir klausosi to, ką būtent Tu sakai. Bijome pasakyti kvailystę ir blogai pasirodyti. Norintys išsigydyti nuo šios fobijos turi daugiau bendrauti ir būti didesnių žmonių susibūrimų vietose. Tačiau kartais reikalinga patyrusio tokiuose reikaluose ir nemenką viešųjų pasirodymų patirtį turinčio žmogaus pagalba. Visiems šios fobijos „savininkams“ patariame pažiūrėti „Oskaro“ premijos laureatą, filmą „The King’s Speech“ (liet. „Karaliaus kalba“).
Aukščio baimė
Aukščio baimė yra viena labiausiai paplitusių fobijų, kurios metu bijoma šuolių ir kritimų. Ją paveldėjome iš primatų – atsistoję ant dviejų kojų jie pradėjo leistis į slėnius, o tam reikėjo apsauginio mechanizmo, kad nenukristų nuo uolų. Taip pat akrofobija gali atsirasti žmonėms, turintiems sutrikusią koordinaciją arba vidinės ausies (ji kontroliuoja pusiausvyrą) funkciją. Akrofobijos pakankamai paprasta išvengti. Tam tereikia vengti aukštų paviršių, o kraštutiniu atveju fokusuoti žvilgsnį ties artimais objektais ir negalvoti apie aukštį.
Tamsos baimė
Šios baimės šaknys slypi vaikystėje, tačiau dažnai išlieka ir pas suaugusiuosius. Niktofobija yra viena keisčiausių baimių, su kuriomis galima susidurti, ypač jeigu esi suaugęs žmogus. Įveikti ją įmanoma tik suvokus jos priežastį, t. y. atsakius sau į klausimą: „Kas būtent tamsoje mane gąsdina?“
Intymumo baimė
Intimofobijos priežastys – atvirumo ir pasitikėjimo baimė. Čia pat prisideda baimės būti atstumtam, įsipareigoti kam nors ir nesėkmingai vesti. Ne ką mažesnę reikšmę turi neišvengiamų permainų baimė, o tai ypač gąsdino žmones visais laikais. Kaip ir visos kitos fobijos, intimofobija pastebimai apriboja mūsų bendravimą. Kovoti su ja įmanoma tik pasitelkus į pagalbą žmogų, kuris Tau iš tikrųjų nėra abejingas.
Mirties baimė
Tanatofobija rimtai veikia milijonų žmonių visame pasaulyje savijautą. Tai nėra tik mirties baimė, tai numirėlių ir visų kitų su mirtimi susijusių dalykų baimė. Įveikti ją galima tik suvokus, kad gyvenimas yra begalinis ciklas, o mirtis yra neišvengiama jo sudedamoji dalis (kaip dvi medalio pusės). Be to, nepamiršk, kad visuomet bus žmonių, kurie nepamirš apie Tave.
Nepasisekimo baimė
Dar viena įprasta ir lengvai paaiškinama baimė – atichifobija, arba, kitaip tariant, nepasisekimo baimė. Ji būdinga net sėkmingiems žmonėms ir gali suprovokuoti kitas baimes – permainų, atsisakymų ir to, ką žmonės gali apie Tave pagalvoti. Įveikti visą šį fobijų kompleksą įmanoma tik pradėjus aktyviai veikti ir nustojus galvoti apie tai, kas bus, jei pasielgsi vienaip ar kitaip.
Atsisakymų baimė
Daugeliui atsisakymų baimė, arba monofobija, yra viena stipriausių ir sunkiausiai įveikiamų. Visi norime būti mylimi ir reikalingi, tačiau baimė būti atstumtam kartais verčia mus užsidaryti savyje. Pasitikėk savimi ir susitaikyk su mintimi, kad surasti antrąją pusę nėra taip paprasta.
Vorų baimė
Arachnofobija yra viena labiausiai paplitusių fobijų, kuri nereikalauja išsamaus paaiškinimo. Psichologai tvirtina, kad vorų baimė tampa patologinė, kai žmogus bijo nusileisti į rūsį, užeiti į garažą arba pasėdėti pavėsinėje sode, nes jie jo ten neva laukia. Atsikratyti jos įmanoma tik praleidus ilgą laiką šalyje, kur ypač dažnai randama pačių įvairiausių dydžių ir rūšių vorų. Tačiau prieš tai reikia nusiteikti kovai su šia fobija, kurią daugelis laiko erzinančia ir kvaila.
Įsipareigojimų baimė
Ir uždaro baimių sąrašą vadinamoji „vyriška“ baimė – įsipareigojimų arba atsakomybės baimė. Periodiškai ji būtinai pasireiškia tam tikrame gyvenimo etape ir visai nereiškia, kad nuolat kentėsi nuo jos. Šios baimės priežastys – nenoras suaugti ir imtis atsakomybės, arba nesugebėjimas tvarkytis su ja. Norint atsikratyti šios fobijos reikia tiesiog pabandyti kažką pakeisti savo gyvenime pasitelkus į pagalbą labai artimą žmogų.
Fobijos simptomai
Kaip atskirti, kada baimė yra „normali“, o kada ji jau virsta liga? Pateikiame Tavo dėmesiui labiausiai fobijas indikuojančių pojūčių sąrašą. Jei nors keturi simptomai atitiko, verta susirūpinti... nes tai reiškia, kad turi fobiją.
1. Dūsimas, „kvapo užėmimas“
2. Smarkus širdies plakimas
3. Krūtinės skausmas ar slėgimas
4. Uždūsimo, skendimo jausmas
5. Galvos svaigimas, kvaitulys
6. Atitrūkimo nuo realybės pojūtis
7. Kai kurios kūno dalys ima virpėti, dilgčioti
8. Karščio ar šalčio bangos
9. Prakaitavimas
10. Burnos išdžiūvimas
11. Jausmas, jog tuoj nualpsi
12. Drebulys, virpėjimas
13. Baimė išdurnėti, prarasti kontrolę
Didžiausias skirtumas tarp žmogaus, kuris turi fobiją, ir žmogaus, kuris turi „normalią“ baimę, yra tai, jog sergantis žmogus bet kokia kaina pradeda vengti vietų, situacijų, objektų, sukeliančių panikos priepuolius, ir tai visiškai pakeičia jo kasdienį gyvenimą, netgi profesiją.
Fobija gali atsirasti patyrus vaikystėje traumą arba išsivystyti matant taip besielgiančius kitus žmones. Fobija gali atsirasti bet kuriame gyvenimo laikotarpyje. Negydoma fobija retai kada pradingsta savaime. Ji gali tęstis ir kamuoti žmogų ištisus dešimtmečius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą